Timber frame
בנייה אקולוגית גגות רעפיםTIMBER FRAME
מה זה?
Timber Frame היא שיטת בנייה מסורתית, הנפוצה באירופה מאז המאה ה-15, ובאזור 'New England' שבארה'ב, השיטה נדחקה הצידה מאז כניסת חומרי הבניה המתועשים, והשתמרה בקרב בעלי מקצוע בודדים. מאז שנות ה70 זוכה השיטה לעדנה מחודשת הן באירופה והן בארה"ב. בארץ נבנו בשיטה זו מבנים במושבות הגרמניות / טמפלרים כמו במתחם שרונה ת'"א, מתחם המושבה הגרמנית בחיפה ועוד, וכן מבנים גדולים מהתקופה הבריטית (תחנות רכבת, יקבים וכדומה).
בישראל, שיטת Timber Frame מוכרת בעיקר לאנשי השימור והשחזור.
אנחנו ב-RING למדנו את השיטה מ Rupert Newman, אחד מבעלי המקצוע המוכרים והמוערכים בתחום באנגליה ובעל חברה לבניה בשם West Wind, העובדת איתנו בשיתוף פעולה תכנוני וביצועי.
איך זה עובד?
בשיטת Timber Frame שלד הבית עצמו ומבנה הגג עשוים קורות עץ גושני, אשר מחוברים זה לזו במחברים העשויים עץ בלבד ונעולים בפין עץ, ללא שימוש בבורגי מתכת , דבר המעניק חוזק הנדסי וגמישות למבנה.
למה זה טוב?
בגלל המבנה הגיאומטרי של השלד, החיזוק המרחבי והחומר הטבעי, המבנים עמידים ביותר, וחלקם קיימים כבר למעלה מ-1000 שנים!
עץ שנמצא בתוך הבית ומוגן מפגעי מזג האוויר הוא חומר עמיד ביותר, אפילו יותר מבטון, כיוון שבטון הוא חומר מתועש, שלאחר שהתקשה מתחיל תהליך של החלשות, ומסוגל להחזיק רק כמה עשורים.
באזורים מוכי רעידות אדמה, כמו יפן וסאן פרנסיסקו, נפוצה מאוד שיטת Timber Frame כבר שנים רבות, הודות לגמישות הרבה, המעניקה למבנים עמידות גבוהה ביותר ברעידות אדמה.
בנוסף, השיטה מאפשרת שילוב של מערכות קיר שונות עם חומרים אקולוגיים ו/או בניה מתקדמת, הנותנת בידוד מצוין ומסה תרמית טובה. בלשון מקצועית, שילוב זה נקרא: "מערכות נושמות".
בית שנבה בשיטה זו מאופיין לרוב במעטפת החיצונית המחופה בטיח או מערכת חיפויים שתדע להתמודד היטב עם האקלים המקומי.
בגלל שהעץ הינו גושני (כלומר קורות עבות), במקרה של שריפה למשל, עמידותו של שלד טימבר פריים תהיה גבוהה בהרבה מזו של שלד פלדה דקה כיוון שזמן ההחזקה של השלד תהיה ארוכה יותר.
וכמובן, עוד לא דיברנו על היתרון האקולוגי של בית ידידותי לסביבה, שיעשה נעים גם לכם, וגם לכדור הארץ.
פרוייקטים מסוג Timber Frame (טימבר פריים) בביצוע RING נגרות חוץ: